• 235
  • Schwäbisch Media
  • Karlstrasse 16
  • Ravensburg
  • Duitsland
  • Wiel Arets Architects, 2010-2013

Voor het in de zomer van 2013 door Schwäbisch Media in gebruik genomen hoofdkantoor heeft Wiel Arets de diverse functies niet geconcentreerd in één bouwvolume, maar verdeeld in een configuratie van zes kubische kantoorvilla’s. Het totale vloeroppervlak bedraagt bijna 14.000 vierkante meter.

De afmetingen en de ruimtelijke verhoudingen van de volumes zijn gebaseerd op de maatvoering van de vakwerkhuizen in de omgeving. Een van de ontwerpuitgangspunten was de diversiteit van het bedrijf zichtbaar te maken, door de verschillende afdelingen een eigen behuizing te geven. Hierdoor zijn de verschillende (traditionele en nieuwe) mediatypen voor de bezoeker aan de buitenzijde goed te onderscheiden. De kantoorvilla’s zijn op verschillende percelen gesitueerd om de integratie met de omgeving te bevorderen.

Het bouwplan resulteerde uit een gewonnen prijsvraag voor de huisvesting in het historisch centrum van Ravensburg in de regio Schwaben. Met de nieuwbouw zijn alle 350 tot dan toe over de kleine stad verspreide werknemers binnen één complex samengebracht. Na een competitie met enkele gerenommeerde Duitse bureaus koos de jury unaniem voor het Nederlandse ontwerp.

Ravensburg
Foto: Jan Bitter

Glas is toegepast om de kantoorvilla’s van het mediabedrijf fysiek te scheiden maar visueel te verbinden, om uitzicht op de semiopenbare buitenruimte te verschaffen en het gebruik daarvan te stimuleren. De buitenruimte is vormgegeven als een reeks terrassen en tuinen die functioneren als verkeersruimten, informele ontmoetingsplekken en als gebieden om even te ontspannen. In zekere zin vormt de buitenruimte een verlengstuk van de open ingerichte werkplekken. De ingetogen detaillering is bepalend voor het door veel glasvlakken bepaalde gevelbeeld. De strakke geometrische belijningen van de vliesgevels van de kantoorkubussen voegen zich op een abstract niveau in het gevelbeeld van de vakwerkhuizen in de Karlstrasse. Anderzijds refereert het concept van de onderling verbonden kantoorvilla’s aan de stijl van het Bauhaus en de daarop voortbordurende Hochschule für Gestaltung in Ulm.

De verbinding tussen exterieur en interieur is vormgegeven door een semitransparante glazen wand die is op te vatten als een soort membraam. De gezeefdrukte wand, die in hoogte varieert tussen 1 en 4,5 m, functioneert ook als erfscheiding en verschaft toegang tot het complex via een 8 m brede poort. Op een aantal plekken is de glaswand doorgezet in het gevelvlak van de begane grond. Deze ononderbroken bouwlaag wordt gedeeltelijk ingenomen door een café en een conferentie- en evenementencentrum. Daarboven zijn werkruimten gestapeld die zich onderscheiden door verschillende verdiepingshoogten. De kolomvrije werkruimten hebben een flexibele opzet. Dit maakt het mogelijk het complex eventueel in de toekomst vrij eenvoudig te herbestemmen.

Het interieur wordt verwarmd en gekoeld met geothermische energie. De zonwering bestaat uit computergestuurde lamellen en ook de prints op het glas van de glazen membraan weren het directe zonlicht. Door de met de hand te bedienen ramen kan het binnenklimaat ook door de gebruiker worden gereguleerd.

Ravensburg
Foto: Jan Bitter
Schwäbisch Media, Ravensburg (Duitsland)
Adres Karlstraße 16
D-88212 Ravensburg
Duitsland
Ontwerp Wiel Arets Architects
www.wielaretsarchitects.com
Project team Wiel Arets, Bettina Kraus, Carsten Hilgendorf, Uta Böcker, Tobias Gehrke, Ramón Alvarez-Roa en Ole Hallier
Medewerkers Deniza Radulova, Gwendolyn Kerschbaumer, Felix Thies, Raymond van Sabben en Sjoerd Wilbers
Opdrachtgever Schwäbischer Verlag GmbH & Co. KG
Adviseurs ABT, SSF-Ingenieure AG, Müller-BBM GmbH, HL-Technik GmbH, IHG-Technik GmbH en Winter lngenieure GmbH
Bouw Reisch Bau, App, Lindner, Imtech, Siemens, Schmid, Maeder Office, Stotz-Schlegel, IGS, Reiser, Wirth-Bucher en Waeschle
Gebouwtype kantoor
Vloeroppervlak 13.800 m2
Bouwkosten niet vrijgegeven
Ontwerpperiode 2008-2009
Bouwperiode 2011-2013
Opening 8 mei 2013